Toppturer fra Troms og Nordland

[Avansert s�k]
Siste kommentarer:
 • Vegard:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Nona
 • Ida Wallin Johansson:Vengsøytraversen

 • Stortinden (Lavangsdalen)

  H�yde: 1320 moh.
  Fylke: Troms
  Kommune: Tromsø
  Kartblad: 1533 IV - Malangseidet
  Bilder: Vis bilder fra turen
  (tips, kjør nettleseren i fullskjerm, F11 i Windows)


  Turbeskrivelse
  Stortinden er det høyeste fjellet i Lavangsdalen, og noe krevende, både i form av bratte partier samt veldig rasutsatt. Av denne grunn kan det være greit å ta denne toppen på våren, evt tidlig sommer. I starten må man krysse en elv, så for denne turen kan noe så uvanlig som vadebukse være greit å ha med seg.

  Stortinden er den høyeste toppen i Lavangsdalen, og et veldig flott skifjell. Men, Stortinden ligger i et rasområde noe som alle rasvollene mot E8 i Lavangsdalen vitner om. Ruta opp fra Lavangsdalen er bratt, 30-35 grader til tider og som nevnt veldig rasutsatt. Særlig raser det ofte endel fra øst/sørøstryggen til Pernilsfjellet. En tur til Stortinden krever derfor stabile snøforhold hele veien, og ofte velges denne som en vårtur av denne grunn.

  Fra Tromsø kjører man gjennom Ramfjorden og inn i Lavangsdalen, her parkerer man på den første store parkeringsplassen på høyre side av veien. Kjøreturen tar rundt 25 minutt. Følg veien til fots et stykke sørover (4-500 meter), og ta av her. Like etter at man tar av fra veien så må man krysse en elv, denne kan være alt fra overkommelig til relativt dyp (1 meter). Vi var her i juni og måtte vasse til midt oppe på lårene for å komme over. Vadebukse er kanskje ikke det mest vanlige å pakke med seg når man skal på skitur, men for denne toppen så kan det være greit å ha med i starten. Denne kan legges igjen på andre siden av elva, før man går over til mer tradisjonelt utstyr som ski og skisko. Det finnes en bru lengre sør, men dette medfører lengre gåing.

  Veien videre går opp mot skardet mellom Pernilsfjellet og Stortinden, her kommer man inn på breen som ligger i toppgryta. Denne er også jevnt bratt opp til skardet mellom 1246 og Storinden, så også her kreves det stabile forhold. Vel oppe av gryta er det slakere terreng og lett gåing til toppen. Det går også an å starte i Andersdalen, og komme opp i bunnen av gryta (stiplet linje).

  Fra toppen er det nydelig utsikt, og skikjøringen er utrolig flott nedover. Denne anbefales som en vårtur, men som nevnt mange ganger nå, her må det være stabile forhold. Alt etter forholdene kan det være greit å ha med seg skarejern, samt øks og stegjern.

  Kart
  Kart Stortinden (Lavangsdalen)

  Denne siden er vist 8336 ganger